Förena nytta med nöje

Företagsgåvor kan absolut förena nytta med nöje. För olika syften och i många sammanhang, men med samma mål: att skapa uppmärksamhet för en produkt/ tjänst eller ett företagsnamn.

Att ge bort företagsgåvor i julklapp, påsk- eller midsommarpresent kan fungera just så, men det är viktigt att välja bra produkter som gör nytta för såväl mottagare som dig och ditt företag.

Vad bör man inte ge bort?

Vi börjar med en rad exempel på hur man inte bör göra, för att sedan tydliggöra hur man bör göra.

  • Man bör inte ge bort en låda vin till medlemmar i IOGT-NTO
  • Man bör inte ge bort en chokladask till tandläkaren
  • Man bör inte ge bort en låda kaffe till tedrickaren (inte heller vice versa)

Ja, ovanstående exempel kan i all sin enkelhet tyckas uppenbara, men faktum är att det kan bli lite tokigt ibland, och det kan vara oväntat svårt att veta vad som är lämpliga gåvor. Önskvärt vore att det inte fanns några regler eller gränser för vad som är okej att ge bort, men tyvärr skulle det inte alltid fungera bra i praktiken.

Därför bör man tänka igenom valet av företagsgåvor ordentligt, kanske bolla idéer med kollegor, medarbetare och andra företagsledare. Inte minst söka information på nätet, likt denna. På internet finns det dessutom en rad jämförelsesajter som kan ge dig en fingervisning om vad som finns på marknaden samt jämföra priser etc.

Det finns något för alla

Oavsett om du söker julklappar till medarbetare, leverantörer eller kunder finns det alltid gåvor som passar alla. Försök ta reda på lite fakta om de olika branscherna och information om intresseområden, hobbies etc.

Man kan ju tänka sig att företagshälsans personal skulle tycka om en praktisk och användbar sportväska eller en snygg vattenflaska med företagslogon på. Försäkringsbolaget uppskattar kanske personligt utformade reflexer eller en snyggt graverad penna. Till bankpersonalen kan ett paraply med ett passande citat fungera bra, eller varför inte en fin skål med salta kulor!